Noi descoperiri arheologice în situl de la Stârciu

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău (MJIAZ) a efectuat, în perioada 19 – 23 iunie, noi săpături arheologice în comuna Horoatu Crasnei, localitatea Stârciu. Săpături în această zonă au fost efectuate și anul trecut, atunci când s-au descoperit urme ale unui posibil cimitir din perioada dacică. Săpăturile au drept scop identificarea, la nivel de zonă, a unui posibil comportament funerar în situl dacic din punctul Cetățea, mai exact în zona celor două terase exterioare. Activitatea cercetătorilor a fost sprijinită și de Primăria Horoatu Crasnei, care a pregătit terenul pentru derularea săpăturilor în bune condiții. Vegetația bogată, regăsită în sectorul sudic al terasei T4, cu poziționare în exteriorul ariei fortificate, a fost cosită pe o suprafață de 300 mp. Deoarece nu a fost timp suficient ca să poată fi pregătit și centrul cetații pentru săpături, atenția arheologilor și a voluntarilor cooptați în program s-a îndreptat, în acest an, doar spre exteriorul sitului. Din acest areal s-au excavat circa 20 mp de teren. În urma activității depuse în teren, cercetătorii MJIAZ au identificat, în zonele delimitate, noi elemente de locuire. Descoperirile au constat și în identificarea a trei depuneri de arme, arse secundar, ce pot fi conectate cu preocupările funerare ale comunității dacice de la Stârciu. S-au descoperit mai multe elemente relevante, în măsură să indice un astfel de comportament funerar: o lance din fier îndoită, o oglindă din bronz, oase incinerate (probabil umane) și mici bucăți de lemn ars.

Contactat cu privire la impactul noilor descoperi la nivel arheologic, istoric dar și cultural, dr. Horia Pop – șef secție Cercetare Științifică în cadrul MJIAZ ne-a declarat că „cercetările s-au efectuat pe o suprafață curată de pășune, în cele patru zone stabilite. Doar în zona S3 putem spune că avem un mormânt uman, cu toate că oasele nu au putut fi încă determinate. S-a găsit și o oglindă, aproape întreagă, așezată între oasele incinerate. Acest lucru poate ține de specificul oglindirii mortului în timpul vieții. Este posibil să ne scape anumite informații, pe fondul așezării în timp a solului sau a glisării terenului în timpul săpăturilor. Dar, este posibil ca depunerile mai vechi în astfel de morminte să nu fie complete. Este posibil să nu se fi adus tot ce exista pe rugul funerar pentru a fi depus în mormânt. Cei care s-au ocupat de acest aspect, la acea vreme, este posibil să fi selectat anumite piese sau obiecte ale defunctului pe care, mai apoi, le-au depus în mormânt iar noi nu cunoaștem, la această dată, care ar fi fost cu exactitate motivele. În zona S2 am găsit un cuțit unic în Sălaj, acesta fiind găsit suprapus peste o lance. În opinia mea, nu poate fi vorba de hazard, acest mod de așezare a armelor în mormânt este unul intenționat. Nu am găsit oase în această zonă, astfel că este posibil ca defunctul acesta să fi murit în altă parte și s-a decis depunerea în mormânt doar a armelor pe care acesta le purta, în semn de omagiu”.

Dr. Horia Pop ne-a mai precizat că, ținând cont de săpăturile efectuate în cele patru secțiuni, încă nu a fost posibilă identificarea unui comportament și/sau tipar funerar în zona teraselor exterioare cetății de la Sârciu. Ceea ce se poate totuși spune cu exactitate, la această dată, este că „fiecare depunere identificată până acum este unică ca tip. Noi am găsit aici piese individuale, proprii defunctului. Probabil că unele artefacte care erau mai perisabile nu au fost bine conservate și au putrezit. Acesta este motivul pentru care noi acum identificăm, la nivel de zonă, doar arme separate, cu o dispunere care nu ne indică totuși un tipar funerar din perioada dacică”.

Cercetările în cadrul sitului arheologic de la Stârciu vor fi reluate anul viitor. Cercetătorii MJIAZ vor să extindă săpăturile și în inima cetății. Primăria comunei Horoatu Crasnei se va ocupa în continuare de toaletarea cetății, în vederea creșterii atractivității turistice a zonei dar și pentru buna desfășurare a viitorului proiect de cercetare arheologică.

Aventura arheologilor din cadrul MJIAZ nu s-a încheiat. Horia Pop ne-a mai precizat că săptămâna viitoare încep săpăturile la Șimleu Silvaniei, în necropola dacică de pe Măgură. Acestea se vor desfășura chiar în arealul unde anul trecut a fost descoperit primul mormânt din zonă.

One Thought to “Noi descoperiri arheologice în situl de la Stârciu”

  1. […] Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău (MJIAZ) a efectuat, în perioada 19 – 23 iunie, noi săpături arheologice în comuna Horoatu Crasnei, localitatea Stârciu. Săpături în această zonă au fost efectuate și anul trecut, atunci când s-au descoperit urme ale unui posibil cimitir din perioada dacică. Săpăturile au drept scop identificarea, la nivel de zonă, a unui posibil comportament funerar în situl dacic din punctul Cetățea, mai exact în zona celor două terase exterioare. Activitatea cercetătorilor a fost sprijinită și de Primăria Horoatu Crasnei, care a pregătit terenul pentru… Citeste mai mult […]

Leave a Comment